miercuri, 23 iulie 2014

Jocurile ca instrumente de dezvoltare a personalitatii

Și pentru că toată ziua ne jucăm și promovăm cu drag joaca ,m-am gândit să vă scriu și un articol despre jocurile cu care tot ieșim în lume, pentru că nu le folosim doar de dragul culorilor și materialelor din care sunt create.

Conform experienței, unul din lucrurile cele mai frumoase pe care l-am descoperit jucând diverse jocuri cu cei mici sau mari, a fost stimularea creativității. Voi da aici exemplul Story Cubes, care prin simplitatea lui reușeste să creeze fascinant de multe legături neuronale când este jucat. Zarurile se aruncă deodată și fiecare jucator creează o poveste legând imaginile de pe acestea. Opțiunile sunt nenumărate pentru că cei mici pe lângă faptul că își folosesc imaginația pentru a crea o poveste, își dezvoltă totodată vocabularul  învățând cuvinte noi. De asemenea pot face și povești într-o limbă străină și toate acestea într-o atmosferă relaxantă în care se mai și distrează copios.
Și nu numai cei mici. O seară de vară la o terasă cu o limonadă în față și cu Story Cubes au creat o atmosferă de neuitat, cu chicoteli și voie bună peste poate. Ba mai mult, joaca a facilitat comunicarea între grupuri total necunoscute atunci când vecinii de la mesele de alături, curioși de ce pietrele albe tot sar pe masă, au intrat în vorbă cu noi pentru a afla de ce râdem și ce jocuri avem.

Și așa ajungem la partea de socializare. Într-o lume acaparată de aparaturi "deștepte" care te fac să trăiești mai mult virtual decât real, jocurile reusesc intr-un mod impresionant sa aduca oamenii laolaltă  și sa-i faca să interacționeze. Sună bizar însă știm cu toții cât de greu și ciudat pare să intri în vorbă cu o persoana total  necunoscuta, fără să realizezi că poate ai avea extraordinar de multe lucruri în comun cu persoana de alături, oriunde ai fi (în tren, în tramvai, la restaurant, pe terasă sau chiar la coadă la ghișeu) Ei bine jocurile facilitează interacțiunea între persoane, desigur nu stând la coadă la ghișeu  dar într-o cafenea sau în tren în drum spre mare acestea vor reprezenta motivul de a intra în vorbă cu vecinul de alături.

Păstrăm ideea de a crea relații și ne îndreptăm spre familie și prieteni. Am remarcat în timp că jocurile sunt instrumentul perfect de a aduce familia sau prietenii împreună. Dacă în timpul săptămânii programul încărcat ne lasă prea puțin timp alături de cei dragi, ei bine un weekend în natură sau chiar acasă în familie, sau cu prietenii și 2 jocuri la dispoziție ar putea fi rețeta ideala pentru petrecerea timpului cu cei dragi. În cel mai rău caz ne-am alege cu o porție bună de râsete și o competiție unde ultimul plătește berea sau înghețata, ceea ce sună chiar bine, nu-i așa?

 Jocurile de strategie sau de memorie sunt extrem de incitante. Îți dezvoltă spiritul competitiv (într-un mod bun aici), te pun la gândit, te fac să descoperi soluții, stimulează gândirea strategică, spiritul de observație și memoria. Mereu atent la ce face adversarul, jocurile de strategie te provoacă să găsești cele mai bune căi pentru a-ți atinge obiectivul, oricare ar fi el în joc pe când jocurile de memorie te mențin conectat permanent la situație, stimulează creșterea gradului de atenție și concentrare, adaptarea și flexibilitatea la schimbare, atenția distributivă. Și toate astea pentru că mintea are nevoie și ea de antrenament!

Cred că partea distractivă e cea mai evidentă. Este demonstrat că râsul sau umorul este ca un medicament, te scapă de griji, scade presiunea arterialăajută la creșterea hormonilor cu rol important în sistemul imunitar și al stării de spirit și lista ar putea continua încă 2 pagini. Concluzia ... jocurile sunt sănătate!

Ba mai mult, conform New England Journal of Medicine jocurile de tip board games reduc riscul apariției bolii Alzheimer și demenței. Totodată sunt un instrument foarte bun în închegarea echipei. În Hanabi, de exemplu, jucătorii nu sunt adversari ci lucrează împreună pentru atingerea unui scop comun fiind un joc cooperativ. Iar un joc de exterior precum Cross Boule te pune la mișcare cât ai zice pește.

Acestea fiind spuse, dragă cititorule, te așteptăm cu drag la o sesiune de joacă :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu