miercuri, 9 iulie 2014

Tehnica decoupage

Sursă foto: Delcampe
Și dacă eram cândva în pană de idei în ceea ce privește ideile creative de cadouri sau pur și simplu cu ce să ne îndeletnicim în timpul liber, astăzi multitudinea de tehnici de hobby ne-ar umple cu ușurință toată ziua.
Așa că povestim despre tehnica decoupage-ului, o îndemânare tare dragă nouă și nu numai nouă.

Am săpat puțin după informații dar într-un final am aflat de unde provine și de când. Se spune că tehnica decoupage a apărut în Estul Siberiei, unde triburile nomade foloseau fetru tăiat pentru e decora mormintele celor decedați. Mai apoi, în secolul al XII-lea, practica decorativă a ajuns și în China unde a fost folosită pentru a decora felinare, ferestre, cutii și alte obiecte, iar în secolul al XVII-lea se spune că și-a făcut apariția primul comerț de obiecte decorate cu hârtie dinspre Orientul Îndepărtat în Italia, mai exact Veneția. Și astfel a poposit ajuns decoupage-ului în Europa.

În secolul XXI tehnica nu mai este o noutate pentru mulți, iar minunățiile care pot rezulta cu ajutorul ei uimesc privirile și înmoaie sufletul. De câte ori ați trecut pe lângă un obiect decorat cu tehnica decoupage și nu ați rămas plăcut impresionat de frumusețea sa? Mie nu mi s-a întâmplat încă ...

Iar pentru cei nu foarte familiarizați cu tehnica decorativă, vă spunem că ea se mai numește și tehnica șervețelului, așa cum o folosim adeseori, însă termenul de decoupage nu presupune doar decorarea cu bucățele de șervețel ci și cu diverse tipuri de hârtie.

Și ca să vorbim puțin și despre materialele necesare pentru tehnica decoupage, ele nu sunt multe iar obiectele rezultate după aplicarea tehnicii te vor face să vrei să o practici constant. E bine de știut că tehnica decoupage se poate aplica pe multe suprafețe, precum lemn, carton, metal, plastic, sticlă, piele, ceramică, pe material textil ba chiar pe lumânări. Pentru început este necesar obiectul în sine, apoi bucăți de șervețel sau hârtie cu diverse modele, în funcție de preferințe.





Obiectul se vopsește cu un strat de vopsea acrilică de culoare albă sau grund care va fi baza pentru tehnica ce urmeaza aplicată. Se lasă la uscat sau se usucă suprafața cu ajutorul foenului.


Se aplică pe suprafața uscată adeziv special peste care se va așeza foița de șervețel/hârtie. În cazul șervețelului, acesta conține de obicei 3 straturi, dintre care se va folosi doar primul strat care conține modelul. Se așează bucățele de șervețel sau hârtie pe suprafața obiectului și se presează ușor cu degetele. Pe deasupra se va acoperi șervețelul cu același adeziv care s-a aplicat dedesubt, atenție însă, aplicarea se face dintre interior spre exterior cu o pensulă moale pentru a nu zgâria sau rupe bucățelele de șervețel.




Adezivul aplicat deasupra șervețelului va ajunge transparent la uscare și fixează materialul pe suprafața obiectului. După uscare se pot aplica diverse alte adezive... despre care vom povesti însă data viitoare :)

Sursă foto: Casacuperusi

Sursă foto: Casacuperusi

Sursă foto: Casacuperusi

Cât despre atelierele creative cu tehnica decoupage, sunt la regula zilei, așa că va prezentăm câțiva artiști de-ai casei și creațiile lor (în lucru sau finale)











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu